Leren schaken

De Netflix-serie The Queen's Gambit heeft sinds oktober 2020 miljoenen mensen wereldwijd geïnspireerd om te schaken. Ook in België zijn er duizenden nieuwe schakers bijgekomen. Ik vermoed dat velen daarom ook op zoek zijn naar hulp om te leren schaken. In gewone tijden is dit al vaak een lastige opdracht en in coronatijden nog veel moeilijker. Hieronder geef ik dan ook een aantal tips om die zoektocht te vergemakkelijken.

• De stappenmethode: Boekjes van stap 1 tot 6 om via zelfstudie of coach langzaam op te klimmen van absolute beginner tot ervaren clubspeler. De boekjes zijn te koop voor enkele euro's in diverse schaakwinkels.
  • Chesskid: Het schaken wordt online spelenderwijze o.a. met medailles aangeleerd. Ideaal voor kinderen onder 12 jaar die beginnen met schaken.
  • Chess.com: De grote broer van Chesskid. Uitgebreidere online lessen maar vaak ook tegen betaling.
  • Coaches: Een goede persoonlijke trainer is altijd veel efficiënter dan zelfstandig studeren. Echter het aantal coaches is beperkt en tegen betaling. Klik op de link om meer hierover te weten.
  • Schaakclubs: Enkele schaakclubs bieden (online) trainingen aan. Klik op de link om er 1 uit je buurt te zoeken die dit aanbiedt.
  • Allerlei schaakmateriaal voor gevorderden: Veel gratis kan je vinden bij nieuws. Echter het interessantste materiaal is vaak alleen tegen betaling te vinden in de diverse schaakwinkels.
  • Tenslotte spelen, spelen en spelen is cruciaal om beter te worden in het schaken