Online schaken

Vandaag bestaan al heel veel platformen die online schaken mogelijk maken. Velen zijn deels of helemaal gratis dus is het logisch om daar gebruik van te maken en geen nieuw platform aan te maken. Hieronder vind je mijn keuzes in volgorde van meest naar minst interessante platform.

• Lichess : Dit online platform gebruiken we voor de Belgisch online schaakclub omdat het een heel snelle en eenvoudige interface heeft, volledig gratis is en bovendien gebruikt door miljoenen schakers van beginner tot sterke grootmeester.
  • Chess.com: Dit online platform is de grootste en biedt tevens ook veel meer aan (echter vaak tegen betaling) dan spelen. De interface vind ik persoonlijk iets minder aantrekkelijk.
  • Chess24: Wellicht het 3de grootste online platform maar de klemtoon ligt hier vooral bij het broadcasten van live-partijen.
  • Playchess: Tot begin 2019 was dit mijn favoriete online platform maar de laatste jaren hebben ze heel veel leden verloren aan bovenstaande sites waardoor het er nu vaak lang wachten is op tegenstanders.

Er zijn nog talloze kleinere platformen zoals GameknotFide-arenaChesstempo, ... maar ik zie niet echt de voordelen t.o.v. de grote om voor hen te kiezen.

1 belangrijke uitzondering is Chesskid, dit online platform is voor kinderen t.e.m. 12 jaar uitermate geschikt om in een veilige omgeving met schaken te starten.